03 kwietnia 2013

Pomysł na "poświąteczny" obiad

Witajcie! Święta to czas, kiedy nie odmawiamy sobie jedzenia ;) Kuszą nas mazurki, serniki i makowce…W efekcie ciężko uniknąć uczucia przejedzenia i dodatkowych kilogramów ;) Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam lekki i sycący obiad, w sam raz po świątecznym biesiadowaniu. Głównym składnikiem mojej potrawy jest rukola, którą lubię za charakterystyczny, lekko pieprzowy smak. Zawiera wiele cennych mikroelementów, jest dobrym źródłem żelaza, więc powinni o niej pamiętać wegetarianie. Dodatek stanowią pomidory, w których znajdziemy likopen i dużo ważnego dla naszych serc potasu. Jak sami widzicie, dzisiejsze danie dostarcza wielu witamin, lecz aby wszystkie z nich zostały przez nas wchłonięte musimy pamiętać o dodatku tłuszczu. Ja wybrałam najlepszą opcję- olej rzepakowy, zawiera on najwięcej dobroczynnych kwasów Omega-3. Dobrym dodatkiem do sałatki jest bagietka, najlepiej pełnoziarnista. W ten sposób dostarczymy sobie sporo witamin z grupy B, dobrych węglowodanów,  a także błonnika – naszego sprzymierzeńca w utrzymaniu smukłej sylwetki.

Składniki:
Opakowanie rukoli
250 g pomidorków koktajlowych
1 kulka mozzarelli
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki wody
Bagietka pełnoziarnista.
Wykonanie:
1. Rukolę i pomidorki dokładnie myjemy. Mozzarellę „rwiemy” na drobniejsze kawałki. Pomidory kroimy na pół, jeżeli są duże, to na 4 części.
2. Przygotowujemy sos według przepisu na opakowaniu.
3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sos i odstawiamy na 10-15 minut.
4. Bagietkę kroimy, pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. kwadrans. Możemy również skorzystać z opiekacza.
Przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam niewiele czasu, a jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz