16 marca 2013

Pizzę poproszę!

Bądźmy szczerzy-kto z nas nie lubi pizzy? To jedno z najsmaczniejszych dań kategorii „Fast-food”. Wiem, wiem…nie jest zbyt zdrowe, ale za to naprawdę smaczne ;) Na szczęście robiąc domową pizzę sami decydujemy co się w niej znajduje i jakie zawiera dodatki, a to najczęściej od nich zależy jak bardzo kaloryczne jest to danie i ile „chemii” w sobie ma. Moja wersja nie jest skomplikowana, to połączenie ulubionych smaków i klasycznego sosu pomidorowego, który również wykonałam samodzielnie. Z pewnością może on zastąpić klasyczny keczup. Poza tym, przygotowanie takiej pizzy jest proste, nie zabiera dużo czasu i kosztuje mniej, niż pizza, którą zamawiacie w restauracji.
Składniki (na dużą blachę)
Ciasto:2 szklanki mąki pszennej
75 g drożdży
1/4 szklanki mleka
Łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oregano

Sos:1 puszka pomidorów
Oregano
Bazylia
Sól, pieprz

Dodatki:1 brokuł
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
25 dag pieczarek
100 startego żółtego sera

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2. Brokuł dzielimy na mninejsze kawałki i  gotujemy, kukurydzę odsączamy, pomidory myjemy i kroimy na plasterki. Pieczarki obieramy i bardzo cienko kroimy.
3. Pzygotowujemy sos: pomidory miksujemy w blenderze. Dodajemy oregano, bazylię i przyprawy według uznania (ja dałam 2 łyżki bazylii i 1 łyżkę oregano).
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Rozsmarować sos. Poukładać dodatki: najpierw pieczarki, potem pomidory, brokuły, posypać kukurydzę, a na końcu żółtym serem.
5. Wszystko piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 20 minut.



Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz