20 lipca 2013

Obiad dla zdrowia i urody :)

Będzie krótko i na temat. Na dzisiejszy obiad proponuję: potas, wapń, żelazo, magnez, likopen, beta-karoten, cynk, witaminy: B, A, D, C, E, białko oraz optymalny skład kwasów tłuszczowych... Brzmi dziwnie? ;) Pora na sałatkę! Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a połączenie świeżych warzyw z delikatnym kurczakiem jest jednym z moich ulubionych. Z kolei dodatek prażonych ziaren słonecznika, ziół i małej ilości oleju rzepakowego sprawia, że to "niepozorne" danie staje się obiadem idealnym :) Warto zaznaczyć, iż według wielu badań olej rzepakowy swoimi właściwościami przewyższa nawet bardzo popularną w ostatnich latach oliwę z oliwek!

Składniki (porcja dla 4 osób):
1 główka sałaty lodowej
2 filety z kurczaka
1 brokuł
100g żółtego sera
4 pomidory
1 duży ogórek
puszka kukurydzy
duża garść słonecznika
bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
4 łyżeczki oleju rzepakowego
pieczywo pełnoziarniste (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mięso lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Zawinąć w folię i piec przez ok. 20 min.
Sałatę pokroić, umyć, ułożyć na talerzach. Na wierzchu rozsypać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka. Dodać żółty ser, również pokrojony w kosteczkę oraz odsączoną kukurydzę. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować, następnie poukładać na pozostałych składnikach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kurczaka pokroić w paski i ułożyć na wierzchu sałatki. Pomidory pokroić w ósemki i ułożyć wzdłuż brzegu talerza. Całość posypać słonecznikiem, ziołami i polać łyżeczką oleju.
Sałatka świetnie smakuje z grzankami :)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz